Parboiling

Yarı Pişmiş Pirincin Üretimi ve Avantajları:

Yarı pişmiş pirinç üretimi Amerika Birleşik Devletleri'nde 50 yıl önce başladı. Yarı pişmiş pirincin iki avantajı vardır. Birincisi, pirincin pişme kabiliyeti artar. İkincisi ise üretimden sonra vitamin ve mineraller pirinçte kalır.

 

Üretim İşlemi:

Parboil Pirinç Tanesi BilgisiParboil 1. AdımParboil 2. AdımParboil 3. Adım Parboil 4. Adım

 

Çeltik fabrikasında panboiled pirincin dış kabuğu kepek tabakası ve Embiryo hücresi çıkarılır. Ham yarı pişmiş pirincin hangi altın sarısı renginde olup piştiği zaman beyaza dönüşür.

Avantajları:

  • Sağlıklı
    Çeltik Fabrikasında işlendikten sonra yarı pişmiş pirinç çeltik halinde iken ihtiva ettiği vitamin ve minerallerin %80'nini muhafaza eder. Bu özellik onu günlük beslenmemizde besin değeri bakımından çok değerli kılar.
  • Uzun Süre Saklanır
    Benmari içinde sıcak olarak muhafaza edildikten sonra bile parboiled pirinç kabarma özelliğini kaybetmez.
  • Taneler Birbirine Yapışmaz ve Daima Kabarır
    Yarı pişme aşamasında tanenin nişasta jelatinleri taneye ekstra sağlamlık sağlar. Diğer pirinç çeşitlerinden farklı olarak parboiled pirinç taneleri birbirine yapışmaz ve kabarır.
  • Ekonomiktir
    Özel işleme özelliğinden dolayı Parboiled pirinci diğer beyaz pirinç çeşitlerinden daha fazla su kaldırır ve Ekonomiktir. Diğer Pirinçlerle rahatlıkla rekabet edebilir.

 

Sağlıklı bir diyetin düşük yağ ve yüksek oranda kompleks karbonhidratlar ve yaygın olarak bunların besin maddelerini içermesi hususunda günümüz beslenme uzmanları hemfikirdirler.

Parboiled pirinç bütün bu ihtiyaçları karşılayacak özelliktedir. Çok çeşitli besin maddelerini içerir ve önemli bir protein kaynağıdır. Parboiled pirincinde kolesterol yoktur. Az miktarda sodyum (tuz) içerir. Bu özelliklerinden dolayı günümüz beslenmesindeki önemi her geçen gün artmaktadır.

 

 

İPUCU!
Bilinen sıradan pirinçlerin aksine, yarı haşlanmış Amerikan pirinci elektrikli ocaklarda kullanılan kaplarda veya benmaride 2 saate kadar sıcak tutulabilir.

Tüm dünyada, genel olarak tüketilen pirinç, kepek tabakası parlatılmış beyaz pirinçtir. Pirinç, 50 yıl önce ABD'de geliştirilen bir buhar basıncı prosesi olan yarı haşlama yoluyla rafine edilebilir. Yarı haşlamada, ayıklanmış tarla pirinci vakumlu bir konteynerde buhar basıncına maruz bırakılır. Bu işlem, pirinç kabuğunda bulunan vitamin ve mineralleri pirinç tohumunun içine doğru sıkıştırır. Ayrıca, pirincin içine ısıyla toplanmış mineraller sayesinde, buhar, pirinç tohum yüzeyini güçlendirir. Pirinç kurutulur ve kolay pişirebilir kahverengi veya beyaz pirinç şeklinde işlenir.

Yarı haşlama yöntemiyle rafine edilen Amerikan pirinci, yüksek vitamin ve mineral içeriğinin yanı sıra gelişmiş pişme özelliklerine sahiptir. Yarı haşlanmış Amerikan pirinciyle, taneler birbirlerine yapışmaz ve bu pirinç, bilinen beyaz veya kahverengi pirinçten daha tane tane, parlak ve kabarıktır. Yarı haşlanmış pirincin diğer bir avantajı ise, değiştirilmiş yüzey yapısının, saklanan gıdalara saldıran böceklere karşı daha az savunmasız olmasıdır.

Pişirilmeden önce, yarı haşlanmış pirincin rengi sarıdır ancak pişirildiğinde kar beyazına dönüşür.

Kahverengi parlatılmamış, yarı haşlanmış pirinç de vardır. Bu pirincin pişirme süresi daha kısadır ve taneleri birbirine daha az yapışır.